Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Regeringen Vill Motverka Oeverskuldsaettning

Regeringen vill motverka överskuldsättning

Förslag på åtgärder

Regeringen har presenterat ett förslag på åtgärder för att motverka överskuldsättning. Förslagen syftar till att göra det svårare att ta lån, och lättare att bli skuldfri. * **Höjt krav på amortering.** Idag måste man amortera minst 2 % av sitt bolån varje år. Regeringen föreslår att höja detta krav till 3 %. * **Begränsad låntagning.** Idag kan man låna upp till 85 % av värdet på sin bostad. Regeringen föreslår att sänka detta tak till 75 %. * **Förbättrad skuldrådgivning.** Regeringen föreslår att göra skuldrådgivningen mer tillgänglig och effektiv. * **Nya regler för sms-lån.** Regeringen föreslår att införa nya regler för sms-lån, bland annat ett maxbelopp på 10 000 kronor.

Effekter av förslagen

Regeringens förslag väntas få flera effekter. * **Mindre lån.** Förslagen kommer att göra det svårare att ta lån, vilket förväntas leda till att hushållen tar mindre lån. * **Lägre skulder.** Förslagen kommer också att göra det lättare att bli skuldfri, eftersom hushållen kommer att ha mindre skulder. * **Minskad risk för överskuldsättning.** Förslagen förväntas minska risken för överskuldsättning, eftersom hushållen kommer att ha mindre lån och skulder.

Kritik av förslagen

Regeringens förslag har mött kritik från flera håll. Några av de vanligaste kritikpunkterna är: * **Förslagen är för långtgående.** Kritikerna menar att förslagen är för långtgående och att de kommer att göra det svårare för hushållen att äga ett eget hem. * **Förslagen kommer inte att lösa grundproblemet.** Kritikerna menar att förslagen inte kommer att lösa grundproblemet med överskuldsättning, som de anser är att hushållen har för låga inkomster. * **Förslagen kommer att drabba de som redan har det svårt.** Kritikerna menar att förslagen kommer att drabba de som redan har det svårt, eftersom de kommer att få det ännu svårare att få ett lån. Regeringen har försvarat sina förslag och menar att de är nödvändiga för att motverka överskuldsättning. Regeringen har också sagt att de är beredda att lyssna på kritik och att göra justeringar i förslagen om det behövs.


Comments